maandag 10 maart 2008

Merklap van steken


De steken staan er eindelijk op, nu nog afwerken met kraaltjes en koloniale knopen (die ik trouwens veel handiger vind dan de french knots!) en dan komt het moeilijkste: de randen, die er netjes met een schuine naad in de hoeken aan moeten komen. Ik heb nog géén idee hoe ik dat ook al weer moet doen, dus dat wordt puzzelen.


En dan wordt het hoog tijd voor Sjaantje. Gelukkig hebben we woensdag sjaantjes-avond, dan komt ze in ieder geval weer tevoorschijn.



Voor de liefhebbers van een lekkere ovenschotel geef ik nog een recept; wij aten dit gisteren en het was errug lekker!!! Het recept komt uit het boek van Jamie Oliver; ik heb het een klein beetje veranderd:



1 kg. rundvlees in blokjes (ik neem hiervoor poulet)

3 uien

3 tenen knoflook

1 winterwortel

3 stengels bleekselderij

2 takjes verse rozemarijn

1 doosje kastanjechampignons

zeezout, peper

1 blikje Guinness bier

2 volle eetlepels bloem

200 gram cheddar of goudse kaas

bladerdeeg

1 ei
30 gram boter


De uien snipperen en 10 minuten fruiten

Knoflook, winterwortel en bleekselderij fijnhakken (ik stop het allemaal achter elkaar in de keukenmachine).

Champignons in plakjes snijden.



Als de uitjes uitgefruit zijn, doe je de boter, de andere groenten en champignons erbij, + peper en zout, en de blaadjes van de rozemarijn.

3 - 4 minuten bakken op hoog vuur, blikje Guinness erbij (oppassen dat er geen 18-jarige puber naast je staat), bloem erbij (eventueel de puber in de pan laten roeren zodat hij toch bij z'n biertje kan blijven) en dan de pan in de oven, ca. 1,5 uur. Dan goed doorroeren, en nog een uurtje in de oven, 190 graden.



Dan doe je de helft van de kaas erdoor.



Een ovenschaal bedekken met bladerdeeg. Het vlees erover verdelen (is ook weer gevaarlijk met die puber in de buurt, want nu wil hij weten hoe een gestoofd biertje smaakt, grrrr). Rest van de kaas erover en bedekken met bladerdeeg. Losgeklopt eitje erover en weer in de oven, ca. 45 minuten. Lekker met doperwtjes en appelmoes. Ook lekker zonder doperwtjes en appelmoes.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi hoor je borduursteken.

Anoniem zei

Mooie merklap.
Afwerken met een schuine naad, geen idee hoe dat moet...

Hier moet Sjaan ook weer eens langskomen, de sashings zijn nog niet af.

Anoniem zei

Mooie steekjes Conny!

Anoniem zei

Wat een leuk log, ik zit ongemerkt al véél te lang te lezen, ik moet weg, anders mis ik de bus. kom vanavond nog even verder lezen ;)

marcella
http://nuttigenfraai.web-log.nl

Anoniem zei

Zo,even bij je bijlezen,wat lijkt me dat een heerlijk recept,ga ik volgende week maken.Je stekenlap is mooi geworden!Succes met je sjaantje woensdag!

Corrieneeltje zei

Wat een superleuk idee om zo'n stekenmerklap te maken. Ik vind hem enig geworden en je recept neem ik mee voor later dagen. Momenteel is zoonlief hier een paar dagen aan het werk, we zitten samen met onze laptopjes aan de eetkamertafel te werken :- ) Hij is vegatriër dus vanavond eten we iets anders, maar in het weekend lijkt me deze schotel heerlijk. Dankjewel voor het recept Conny!

Anoniem zei

Die stekenlap vind ik prachtig!
Is 't een ontwerp van Kristel Salgarollo?

conny ten berge zei

Het is inderdaad een ontwerp van Kristel. Ik zit nu al de hele middag met de schuine hoeken van de randen te "prutsen", volgens mij kom ik een stukje stof tekort.... grrrrrr. Eerst maar eens opzoeken hoe ik kan berekenen hoeveel stof ik nodig heb voor de randen, voordat ik de schaar erin zet!